Followers

u know my name, not my story.. you've heard what i've done, not what i've been thru.. so stop judging me! i'm sick of it..

ppoc ~ new year 2013

ppoc~ shah alam

ppoc~the journey

..AsSaLamMuaLaikum..
"tak jawab dose.."

Sunday, July 31, 2011

rAmadhAn datang lagi...

ramadhan datang lagi..
setiap kali ramadhan tiba, hatiku digamit sayu..
terkenang pada semua kenangan silam...
aku lebih sensitif..
airmata begitu mudah jatuh..

20 tahun lalu,
setiap kali ramadhan, aku tak pernah amik peduli..
bila sahur
mak akan kejut berpuluh kali sampai aku bangun..
yang pasti, aku cuma bangun dan makan..
ayam goreng dan telor goreng mesti hari2 ada..
kalau takde, aku tamo makan...
balik skolah atau mngaji, aku akan tidur sampai azan maghrib berkumandang,,
bangun tido cuma tuk makan.. mak da siap masak mcm2..
senangnya hidup aku...

15 tahun lalu,
aku di asrama,,,
bila ramadhan tiba mesti meriah..
sahur akan bangun ramai2 pukul 4.30 pagi...
beratur dan amik makanan..
lepas tu terus mandi dan siap2 pegi skolah..
bila buka puase pulak, kami dibenarkan ke pasar ramadhan kg baru..
meriah!!
buka puasa ramai2 dan tarawikh berjemaah beramai2
pengalaman yg tak mungkin dilupakan..

10 tahun lalu,
aku berpuasa di universiti,
kene pandai2 jaga diri dan berjimat cermat untuk makan..
keluarga jauh dari mata..
dan kekasih juga jauh di sana..
masa tu sudah pandai menilai harga dan nilai duit..
bersahur kadang2 jer...sebab selalunya malas nak bangun..
buka puasa beramai2.. seronoknya!!

5 tahun lalu
berpuasa sebagai tunangan orang..
buka puasa selalu bersama...
sahur juga sering bersama...
bulan puasa lebih indah...
bila bersama orang yang tersayang disisi..

3 tahun yang lalu
ramadhan disambut sebagai isteri...berbeza sekali..
pukul 4 pagi dah mula bangun masak nasi dan lauk..
tak sangka aku boleh lakukan apa yang arwah mak buat dulu..
kalau mak ada, mesti mak bangga...
selesai memasak bangunkan sang suami..
sahur bersama.. berdua...
buka puasa juga bersama..
pulang kerja bersama2..
ke bazaar ramadhan bersama2..
memasak di dapur dan gurau senda juga bersama...
di sana bahagiaku tercipta....

tahun lalu,
ramadhan ku sambut sendiri..
tanpa insan bergelar suami di sisi..
sahurku sendiri...
buka puasa juga sendiri..
yang paling setia menemani diri
cuma airmata yang turun tanpa henti...

ramadhan tahun ini..
aku masih sendiri...
tanpa ibu yang akan mmbangunkan aku sahur...
tanpa kawan2 asrama yang riuh rendah..
tanpa kawan2 universiti yg sporting..
tanpa kekasih hati yang selalu menemani
tanpa tunangan yg setia disisi
juga tanpa suami yg selalu kusanjung tinggi..

yang tinggal cuma sekujur jasad berdiri
tanpa hati dan nurani ..
cuma mungkin tahun ini aku lebih tabah..
dan moga aku akan terus tabah
mnghadapi dugaan dan meniti hari2 yg mndatang..

friends...pls always be by my side...although u see me smile.. my heart did cried.. only god knows why~
salam ramadhan.. di kesempatan ini sy mohon ampun dan maaf jika ade penulisan dlm blog sy ini yang mnyakiti hati anda.. sy cuma manusia biasa yang tidak lepas dr sebarang kesilapan..
selamat mnyambut ramadhan almubarak..

bukit merah giveaway~

sy ade bli beberapa gift dr bukit merah laketown resort tuk buat giveaway..

ini paper clip.. nak buat sangkut baju pon bole.. hehehe... actually ade 6 ekor.. tapi mase balik kg anta ct ptg smalam sy terjumpe seseorang di kg dan sy kasik seko kat dia.. mudah2an dia suke laa..
sape nak ni tulis kat komen.. SY MAU KATAK PISANGG!! :p
ini plak FM.. sy ade bli beberapa.. sape nak leh tulis kat komen gak..
SY MAU ITU FM!!
ini plak tempat letak note atas meje.. sape mau tulis
"sy mau ladybird notestand"
ini FM gak.. gambo seliper..leh tulis
 sy mau FM SELIPER..

cepatt .. ceppatt!!!


bukit merah laketown resort gAtEAwAy... :D

seblom start puase, kita gi meronggeng dulu...
BUKIT MERAH LAKETOWN RESORT..
yeeahaaaaa!!!

ok, bercerita pasal bukit merah ni, actually sy dapat 11 free ticket dr anak buah sy yg keje kat NSTP.. biaselah, dorang kan selalu dapat tiket pree ni.. so kasik la kat sedare mare..
memula plannya, sy nak gi ngan anak2 buah n family.. tapi banyak lak halnye.. lagipon dah dekat2 bulan pose ni dorang malas nak gi jalan jauh....
then, sy offer la kengkawan.. im n hubby pon takleh pegi.. pastu ajak ler si has n nini n the gang.. pon ramai takleh join sbb komitmen keluarga.. at last sy bawak 2 adik sy si intan zahri n ct poyeng,, ngahahahha...

sy amik nini kat lrt kelana jaya, has kat rawang, n ct kat felda.. intan mmg dah tido umah sy malam tu, sy amik dia kat opis.. kitorang gerak dr umah pukul 7 pagi.. semangatt!!!
ini gamba dlm perjalanan.. sy n intan..
yg blakang tu nini, has n ct..
sampai sane dlm pukul 11 sebab banyak persinggahan,, biasela sampai2 mmg kene amik gambo kat pintu gerbang.. itu wajibb!!
ini kat ecopark.. kitorang tak masuk pon sebab mcm bosan jer.. binatang pon takat arnab2..
heheheh maleh laa...
ok.. aktiviti yang ditunggu2... mandiii!!!!!!
mase mule2 kitorang mandi tak bawak camera pon.. camera tak waterproof la katekan.. pas da puas mandi baru amik kamere n posing2.. posing sakan sampai kamera rosak.. wahahaha.. saba je laa hakuuu!!
best gak la main air.. tapi keadaan terlampau panas.. tak larat sy nak berpanas lame2.. lagipon org ramai giler.. tak bajet lak org ramai cenggini sampai parking pon full.. sy tak mandi sangat pon.. seronok tgk budak2 ni je mandi sakan.. lagipon , kat bukit merah ni mcm tak best.. tak sebest sunway lagoon.. nak mandi gelongsor pon kene pakai swimming suit, nak main itu ini pon kene berpakaian mengikut syarat,, pakai tshirt takleh.. kene pakai baju yg tide.. so kesian la kat budak2 ni... sy ok jer.. :p

seterusnya kitorang gi posing2 sakan kat chalet kg air .. bestnyee lau dapat dok kat sini..
mahal bangattt!!
next!! budak2 ni nak main chairlift.. kitorang pon queue la tuk naik.. ok gak la wpon chairnye mcm kerusi buruk je.. ngahahaha... seb bek tak jatoh dlm kolam.. lepas naik chairlift kitorang naik skycycle.. klaka btol.. gelak2 main menatang ni lalu kat atas ecopark tu.. okla sekadar nak rase experienced.. kalo dtg lagi kompom sy tak naik dah... :p
ini skycycle
ini atas chairlift..
sy ajak bebudak ni gi pulau org utan tapi semua takmo.. nini dah penah pegi dia kate tak best pon setakat tgk org utan dlm kandang.. kat zoo pon ade.. so, oleh kerana itu, kitorang tak gi.. gi makan2 jap, beli souvenir then kitorang gerak balik dlm pukul 6 ptg,,

ini mase dah nak balik....

hanta ct balik kg, hantar has balik rawang, gi makan jap...anta nini ke sri gombak, kesudahannya sy sampai umah kul 11 malam... waaagghhhh ngantuknya!!

kesimpulan yg leh sy buat, tak best mane pon bukit merah ni.. utk org2 yang dok area sane ok la kot.. tapi kalo org dr KL mcm sy tak berbaloi la... minyak tol lagi.. nak bayar tiket lagi.. sunway lagoon sumpah lebih best.. :D

Friday, July 29, 2011

jamuan sempene ramadhan...

jumaat tu (arini) aku tak sehat sbnarnye.. pukul 5 dah terbangun.. sakit perot ya amatt.. gi toilet.. ngan cirit birit pastu muntah2.. aku pon tatau kenapa.. aduhhhaaiii...
skang ni aku mmg selalu sakit.. mungkin sebab penat.. aku kan mmg takleh penat.. bile penat mcm2 penyakit la yg datang...

lepas membuang aku dok berteleku dlm bilik.. kebetulan abg n kakak ipar aku ade tido kat umah.. tak sampai ati nak kejutkan dorang.. so aku tahan je la.. lepas subuh terus siap2 gi keje.. sebenarnye tak larat,, gagah kan gak laa,,, takkan nak mc lagi... pastu ari ni ade jamuan lak tu.. bukan pasal nak makan sangat.. cume kang org kate aku sombong lak.. tamo join event opis...

sampai opis, buat air segelas, makan ubat, alhamdulillah ok.. tapi muke masih sembab dan pucat.. dorang pon tego.. takleh nak watper la.. jamuan start pukul 10.00.. mcm2 makanan ade..nasik ayam, nasik lemak, laksa, kek, cupcake, lontong, nasik impit, kuah kacang, buah2, kuih2, agar, aiskrim, adohhh perot meletop!!
 korang layan gamba la yer..
ni sebahagian bebudak sengal opis aku..
kami dan makanan2..
ade celebrate bday gak...
ini ngan big boss,, ceo aku la tu
ni ape motip pon tatau.

kesimpulan, budak2 opis aku ni memang kuat makan.. aduhh.. bahaye nih.. diet akan goyangggg...
esok ade misi best.. mudah2an aku sihat walafiat~

iman danial

malam td si comel akuni tido umah aku.. ngan ibu n yayah nya skali la.. pasal yayahnya  malas nak balik rawang, jalan kompom jem bola punya pasal..

so mase ibu ngan yayahnya dok menjerit2 tgk bola kat hall umah aku.. aku dok dlm bilik layan lappy.. tak kose aku nak tgk bola.. si comel ni dok sibuk ngan aku laa... ape lagi..

tetibe dia gi kat cermin.. sikat2 ranbut dan senyum2.. pastu dia cakap...

iman : acu.. acu...

sy : ape diaa...

iman : nanti bila iman dah besar kan, iman kacakk..

boleyy????

ini gambo lame.. acu n iman mase iman kecik2.. :)


Thursday, July 28, 2011

CHOCOLATE!!

sy memang antu coklat!!

tadi sy lunch ngan my best buddy malina zainal kat pandan indah.. dia bru balik langkawi n dia kasik sy cekelat yg sy kirim aritu.. ni hah ..
RAFFAELLO nama dia.. ni pon adik beradik ferrero rocher gak (kaler putih) tapi sumpah dia sangat sedap..
selain itu malina pon bagi sy sekotak RONDNOIR.. pon adik beradik ferrero (kaler itam) .. pastu dia kate takyah bayar.. dia kasik pree jer... yeayy!! thanks daling~
inilah rupa raffaello nya..
yg putih tu raffaello yag ceklat tu rondnoir..
dua2 pon adik beradik ferrero..

sy pon tatau nape sy tamak sgt padahal belen ceklat sy bli kat langkawi aritu banyak lagi dlm fridge..
eh, sy lom upload gambo ceklat yang sy bli kan??

ni hahh.... korang agak2 peti ais kecik umah sy tu muat ke tak??

jjcm ~ william PJ

sy dan kengkawan memang suke makan mengarut2.... slalunye bile tym gaji, ade je plan nak makan itu ini.. kalo couple ni lagi best.. manjang makan sedap.. tapi dorang untung sbb dorang makan banyak pon badan tak naik.. kalo sy? kompom gedempol!!

so, malam smalam sbb plan ngan malina dah terbatal, sy roger im ajak lepak2 makan2..  incik fuad suggest williamm kat taman mayang, PJ..  
da lame kitorang dengar pasal review william ni, so saje nak try~

dorang gerak dr bangsar n sy gerak dr rumah.. sampai sane dlm pukul 8.. mase sy sampai im n fuad da sampai.. air pon dah ader.. sy pon trus oder air..
yg purple tu air sy.. ribena longan//
yg lagi satu tu air fuad.. peppermint longan..
im minum air stroberi avocado.. tapi sy tak amik gambo air dia sbb cawan dia tak cantik.. ngehngehh
air yang sampai ialah sebesar jag yer.. huhuuhuuhuhu
sile abaikan gambo si model tu..
ok.. ini gambo kitorang.. baju belang tu ialah muke tak cukop tido sy..
yg tengah2 model i~fon yg suke bergamba ngan air sume org..
yg kanan encik fuad dan airnya..
ini adalah menu.. tulis kat papan itam yaw..
mcm kat skolaa...
ini plak gamba makanan.. pening kepala sy tgk menunya.. mcm2 jenis nama makanan tak penah dengar..
so senang, sy order je chicken chop feveret sy..
im makan beef bacon ape bende ntah.. dia kagum gile bile dia potng bebola daging tu ade cheese meletup kuar dr daging tu.. ngahahahha..jakonn!!
hah, statement ni pon dia yg soh tulis..  (iiim aku da tulis nii :p)
fuad makan lamb ngan nasik arab ape ntah.. skali sampai, hambekkk sedulangg nasiknyer!
ini gambo air si fuad.. dlm ni ade longan, peppermint, bile air dah tinggal stgh baru perasan, serai pon ader..hahahahhaha......rase macam minum ubat gigi pon ader.. yang belah kanan tu gambo air dah abiss..
ini ialah gambo sy tanpa secalit mekap pon dengan ribena longan sy.. muke sangat penat yer..

kitorang balik dlm pukul 10 lebey,, bile bil sampai.. hambikkk RM130 inggit.. bayor bebb, jgn tak bayorrr!!!!! :D

PDRM sucks!!!



mode : sakit ati...

citernya camni.. malam td, mase sy baru balik melepak ngan kengkawan, sy telah ditahan polis ketika memandu kerete sport sy tu... mase tu dah nak dekat kul 11 malam..sy lajak ke damansara pdane nak gi bank setelkan segala utang piutang.. sampai sane, sy pon uturn kat satu tempat takleh uturn.. ala bukan ade kete pon.. da malam2 ni kan..
tetibeee... seorang pak polisi menyuluh2 kereta dan soh sy ketepi.. OMG!!

sy pon ketepi.. ade beberapa bijik kete pon same kene tahan.. aduhh. .apsal la leh tak nampak ade polis tadi.. memule dia tanye nak gi mane..sy cakap la nak gi bank.. pastu dia mintak lesen n ic sy pon kuarkan sambil mulut mintak maaf banyak kali n janji tak buat lagi.. ayat manis... 
 dia kate kalo nak mintak maaf hari raya nti kita bermaafan.. bebulu je sy...
pastu da bagi lesen, siap komen2 gamba ic sy.. pastu dia tanye ni kete sape.. sy pon malas nak cakap kete sy, sy cakap je kete abang.. dia tanye lagi, abang sayang ke abang ape?? ek eleeee... lu nak kene ke polis?? sy pon jujur bndul konon2, cakap la abang kandung.. sy lom kawen lagi.. pastu dia kate, laaa nape tak kawen lagi, dan membebel2 soh sy kawin lak.. siottt btol!!

pastu dia tanye..
ni nak sy saman ke nak settle kt sini??
barua punya polis, ko mintak rasuah yer??
sy pon bagi mcm2 alasan.. sy cakap sy kuar duit btol2 cukup2 tuk bayar utang kredit card sy, dia leh kata soh kuarkan duit lain.. betambah terbakar sy.. bila dia tgk sy cam taknak rasuah dia, dia ugut.. "sy saman yer,, sy saman ni..." kalo korang bengang tak??

last2 sy mintak settle kat situ je memikirkan kalo saman 3rat n roadtax sy dah nak mati bulan depan.. nak renew roadtax kene bayar saman dulu.. so same jer.. sy kuarkan je 50inggit ulur kat tingkap.. dia marah.. "ishhkk bawah la sikit"... cilake.. ko tau lak salah yer??

sy mcm nak carutkan je polis tu tapi kang sy gak yg susah.. elok2 pasal u-turn kang dia saman sy ngan seatbelt tak pakai , cermin tinted gelap lagi.. haa mamposs!!

perlakuan polis tersebut menambahkan lagi persepsi buruk sy pada semua "orang2" beruniform ni.. frankly speaking, sy mmg benci org2 beruniform tak kira la ko polis ke, askar ke, bomba ke, nurse ke, apatah lagi jpam.. sungguh sy mnyampah!!

"untuk encik polis tadi, selamat bagi anak bini makan duit haram.. aku keje penat2 balik malam ko suke2 pow duit aku.. tak selamat la idop ko!!"sekian..

Wednesday, July 27, 2011

BASIC INSTINCT

instinct tu bahase omputih.. bahasa melayu dia maksud "naluri".. atau "kata hati".. oooo instinct tatau... kata hati tauuu.. :O 
erkk, sy bukan nak cite sal "kata hati" lagu alyah yg tengah pemes tu.. harap maklom yer...

sape yg berkesempatan bukak "blog lame" sy smalam, 8-10am, mesti dapat bace cerita2 cinte sy suatu ketika dulu, saat2 kebahagiaan dan membahagiakan dan tgk gamba2 poyo sy bersame sidia.. bahagia kan?? tapi tu ar, tak lame.. sy unlocked kan tuk tempoh 2 jam je.. kasi can tgk jer.. kang kalo bagi lame2 banyak isu buruk yg timbul.. dah tau dah!! 

yg sy nak cite kat sini bukan pasal gamba, masakan2 atau pon gamba gemok gedempol sy tu.. BUKAN!! sy nak cite pasal gerak hati.. ataupon instinct tu laa..

kalau bace blog tu dr awal, nampak tak walaupon sy pura-pura bahagia , tapi hati sy tak tenteram.. banyak bnde yg sy fikir.. atau lebih tepat yang mengganggu fikiran sy..
sebenarnya, kadang2 dalam kehidupan seharian, kita dah dapat agak ape yg akan jadi.. cuma kita kene alert la ngan petunjuk2 yg Allah bagi.. memang kadang2 kita leh sedapkan ati kite sendiri, konon2 mainan perasaan..  tapi instinct tu memainkan peranan penting.. untuk orang2 yang dah kawin, sy nak bgtau, instinct isteri tu pada suaminya lebih 80% akan tepat... teringat masa sy attend kursus kawin beberapa tahun nan lampau.. ustat tu kate, instinct suami isteri ni kuat.. sebab kita ade pertalian air mani.. bunyi mcm "kotor" sikit.. tapi tu bnde betul.. ustat tu yang cakap, bukan sy cakap..  so sebagai contoh, kalau kita rindu kat dia, dia pon akan rindu kita, kalau kita sedih, dia akan terase la sikit (kalau dia hati batu) atau kalau dia sedang melakukan perkara2 terlarang atau terkutuk, kita kat umah takkan duduk aman tenteram.. misti lain mcm je perasaannye.. trust me.. sy dah melaluinya..
tapi ni instinct isteri je tau.. pakwe makwe sy tak tau.. erk, pakwe makwe pon dah ade pertalian air mani?? itu ko jawap ngan tuhan ek!! aku no komen.....

walaupon digule2kan dengan jambangan bunga, makanan sedap, bawak tgk wayang dan sebagainya, ati sy jarang dapat rasakan keikhlasan.. ntah.. mmg la nampak cam sy hepi giler kan.. tapi hepi yg dibuat2.. bukan datang dr ati.. sbb hati sy tau, ape yg sebenarnye jadik..
btol?? erkk tak betol?? ntahlahh....

dari dulu, gerak hati sy pada satu2nya manusia paling sy syg tu slalu tepat..
contoh, ~dia kate dia gi latihan renang sorang2, sy kat opis tak sedap ati.. serbe tak kene.. lepas opis hour sy gagah redahi jem yg maha teruk kat federel hway tu semate2 turut kate instinct..
tettttt!!!!! instinct sy tepat, BERDUA...:"(
~dia kate dia ade miting sampai tgh malam, ati sy tak tenteram, tetttt!! rupanya kat klcc tgk wyg..  hurmmmm .. :"(
~dia tak jawap kol, ati sy tak sedap, ntah nape sy trus stat kete gi shah alam umah member, tau2 selisihhh jer keter.. aduhhhhh.. ngan awekk...... :"(
itu 3 contoh laa sy bagi.. kang sy bagi contoh banyak2 ade org sentap lak.. ngeeee!!
sy pon tatau nape sy tulis pasal instinct di petang yg sunyi, dlm keadaan sejuppp di opis ni.. mungkin sbab instinct sy skang tak bape ok.. hehehe... jiwa kacau.. dulu2 sidia sy tu stress betul ngan sy, sebab sy macam ade 6th sense.. ape dia buat semua sy tauu.. huhuu.. bile dia tanye, sy cakap sy ade pakai jampi.. ngahahahha...

oklah, dah pukul 5 sy nak balik awal ari ni.. nak gi sopping.. horrayy!!

Tuesday, July 26, 2011

untitled

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
andai diri tak sehebat SULAIMAN.
Mengapa mengharapkan teman setampan YUSOF
jika kasih tak setulus ZULAIKHA.
Tak perlu mengharapkan teman seteguh IBRAHIM
andai diri tak sekuat SITI HAJAR.
Mengapa dambakan teman hidup bak SITI KHADIJAH
kalau diri tak sesempurna RASULULLAH..

hectic week!!

minggu ni minggu paling hectic..
boss sy takdek, kursus kat langkawi.. ingatkan bile boss takdek sy bleh la goyang kaki kat opis.. rupe2nya sy silap.. sy kene attend semua miting2 dia.. aduhhhh!!!
sy ingat nak buat tatau je.. leh plak dia kol henpon sy berkali2 ingatkan pasal miting.. lagi mau taknak pegi?? cari pasal la tu...

smalammm...
isnin ~530 petang.. meeting BAFC (jawatankuasa audit dan kewangan lembaga..)
miting kat tower 1 klcc, tingkat 42..
meeting dengan semua ahli lembaga pengarah n head of department..
sy dok kat kerusi CEO, represent boss.. huh...
ko mampoo dok kat kerusi CEO??
meeting abis kul 10.15. sampai umah kul 11.00!!

ari ni...
selase~ meeting BOD uni~cherish.. salah satu anak syarikat opis sy..
meeting start 5.30~dijangka habis pukul 9.00
sampai umah koman pon pukul 10.00

huhhhh... pegi keje masih gelap, balik keje dah gelap..
pegi keje masih ngantuk, balik keje dah ngantuk..
semenjak dua menjak ni sy sangat bizi.. hectic week..
mudah2an sy leh cope ngan keje ni..

tapi bagus gak bizi camni.. takde mase nak pikir pasal "masalah hati"
bile balik trus tido.. esok sambung keje...

yg bestnya bile miting ni, makanan mewah..
meeting pukul 5.30 sampai 10.00.. siap ade kuih 2 jenis, air milo, teh, kopi, nescafe, mineral..
pastu ngan nasik beriani, ayam rendang, acar buah, kari dal..
cane nak diet ni??

hmm sabo je la..
kat bawah ni ade gambo yg sy snap dari bilik meeting.. tu pon mase dia bagi break kejap..
best gak keje kat sini tau! ko ader??? :p
ni pandangan dr aras 42, tower 1
ni jambatan.. sy miting btol2 kat meeting room tepi jambatan tu..
lagi gambo jambatan
yg kaler coklat tu ialah bangunan opis sy..
sy cume ke klcc tuk attend meeting2 sbb biasenya meeting ngan board of directors petronas..
minit mesyuarat setebal kamus dewan... aghhhh!!!
meeting room 4206.. (tingkat 42, billik 06)
ni pintu masuk.. ko ingat senang2 nak masuk tower ni? jgn harap.. nak masuk siap kene laser dulu pastu beg2 walet2 ke tepon ke semua kene scan macam kat airport tu.. sini kawalan ketat ooo..
habis meeting, hari sudah gelap.. :(

ok la! tu je nak citer.. bai!!

kehilangan... T_T

hanya aku