Followers

u know my name, not my story.. you've heard what i've done, not what i've been thru.. so stop judging me! i'm sick of it..

ppoc ~ new year 2013

ppoc~ shah alam

ppoc~the journey

..AsSaLamMuaLaikum..
"tak jawab dose.."

Friday, March 30, 2012

selagi sy mampu....

*senyumlah.. walau hati bagai dihiris sembilu*

~selamat hari jumaat~

Wednesday, March 28, 2012

sy cuma mahu hidup tenang~

doA~


Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina!
 Al-Mukmin ayat 60

Doa dalam bahasa arab, berasal dari kata ( دَعَا - يَدْعُو - دَعْوَة ) yang bererti, memanggil, memohon atau meminta. Orang yang berdoa ertinya orang yang mengajukan permohonan kepada Allah tentang kebaikan diri, keluarga dan harta benda,urusan dunia, agama dan akhirat. Meminta turunnya rahmat dan terhindar dari bencana.

Di dalam Al-Quran kata-kata doa banyak kita temukan dalam beberapa ayat dan surah, mempunyai beberapa erti yang berbeza kandungan dan makna dari ayat-ayatnya dengan perbezaan susunan kalimat-kalimatnya pula.

Umpamanya:

a. Doa yang bererti ibadah atau menyembah. Sebagaimana firman Allah: Dan jangan kamu berdoa (menyembah) selain Allah, sesuatu yang tidak memberi manfaat dan mudharat kepadamu...
(Surah Yunus ayat 106)
b. Doa yang bererti Istighathah (meminta tolong). Seperti Firman Allah:
...dan minta tolonglah kepada saksi-saksimu (sekutu-sekutumu) selain Allah jika kamu orang-orang yang benar.
(Surah Al-Baqarah ayat 23)

c. Doa yang bererti As-Sual (memohon), Seperti Firman Allah:
...mintalah kepadaKu, akan Ku perkenankan pintamu...
(Surah Al-Mukmin ayat 60)

d. Doa yang bererti An-Nidaa' (panggilan). Seperti Firman Allah:
Iaitu pada hari DIa memanggil kamu...
(Surah Al-Isra' ayat 52)

e. Doa yang bererti Ath-Thana' (pujian). Seperti Firman Allah:
Katakanlah Pujilah Allah atau Pujilah Ar-Rahman...
(Surah Al-Isra' ayat 110)

f. Doa yang bererti Al-Qaul (ucapan). Seperti Firman Allah:
Ucapan mereka di dalamnya ialah: Maha Suci Ya Allah...
(Surah Yunus ayat 10)
sharing is caring~
*sy sering berdoa supaya diberi kesihatan yg baik.. dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala perjalanan hidup sy..
** sy juga berdoa dikurniakan suami yg soleh, yg boleh membimbing sy ke jalan yg lurus serta dikurniakan zuriat yang comel, soleh dan solehah..
*** sy juga bermohon moga sy dijauhkan dr segala perbuatan yg tidak baik, terkutuk , keji, juga minta dijauhkan dari manusia yg bersifat dengki, busuk hati dan yg akan membawa sy ke arah kesesatan..
**** sy juga sering berdoa supaya sy mati dalam keadaan yang baik2.. dan dipertemukan semula dengan kedua orang tua sy dan juga 2 puteri sy yg menunggu sy di sana.......
*wallahualam... sy sekadar mengisi masa lapang dengan penulisan....
sy khilaf dan masih belajar*

jangan nk panggil aku ustazah plak!!

Tuesday, March 27, 2012

Monday, March 26, 2012

hari yg mnguji kesabaran...

sy cotiii!!!
ade date ngan dokter emsemmm!!
biase laa nk kene cek ade wayar putus ke tak.....
OFF TO SEPITAL SELAYANG!!
mula2 kene amik no tunggu turn .......
kemudian kene amik no utk jumpe doc....
sy sampai sepital pukul 8-30am.. dapat masuk jumpe doc pukul 12.00pm..
kejung dok kat kerusi tunggu turn hokehh!!!

lepas jumpe dokter,,, kene tunggu turn tuk amik ubat plakk...
no giliran lagikkk
 pukul 12:38.. no terkini : 4074
no anda : 4087... ok, jap jer ni....

 tunggu giliran amik ubat........ preskripsi...

sy suke tgk anak dan mak ni..
sejuk perut mak dia dapat anak camni kan..
smntara tunggu turn anak dia pelok je mak dia
sambil2 urut kepala mak dia...
kalauulah mak sy masih ade.......

no giliran yg dipaparkan... 4089.. 4090..
no aku mane weyyy???
darah mendidihhh!!!!!

ok dAh dapat selambakk ubattt..
 ini stok sebulan hokehhh!!

pi makan bersama my best buddy kat "tuuuuu dia pak tamm"
pehhhh dapat jugak makan gulai lemak ketam ni..
da lame ngidam weyy!!
makan di sini selalu mnyebabkan sy "terkenang-kenang"
:(
lepas makan sy ke selayang mall.. nak pi post opis..
sebab rupa-rupanya lesen da seminggu mati..
tunggu turn lagikk...
aghhhhh!!! seriusss ari ni ari yg mnguji kesabaran!! 
asik bermain dengan no giliran..
samppai umah!! balik tido mcm pengsan!!

Sunday, March 25, 2012

i'm touched!!

yessss... definitely!!

i'm touched and i'm crying~(T__T)

Saturday, March 24, 2012

bumbleblack!!

hari gaji adalah hari untuk si bumbleblack!!
pagi2 dah anto dia pegi spa mandi buih yaww!!
selepas beberapa lama diselaputi noda, pagi sabtu tersebut, bumbleblack sangattt berkilat!!
(*_____*)
selepas di spa, masa untuk bumbleblack masuk sepital......
tukar minyak itam, oil filter, air filter dan segala jadahhh...
abang pomen yg sangat baikk.. sy dah biase anta kat bengkel dia.. biasenya soh sebis jer, dia akan check sume skali termasuk la tayar , engine n sumer.. pastu takde cas pon...
tu la untongnya bile pompuan masuk bengkel kete... :)

sambil tunggu kete yg sejam setengah baru siap tu, lepak la kat secret recipe layan kek ngan ice lemon tea sedap giller ni... yg sebenarnya nk tumpang wifi.. :p

selepasss siapp!! duit pon dah rabakkk...
sedia untuk beraksi...
cargasss!!!

yang tak mampu terluahkan.....


secara jujurnya...
kadang-kadang sy fikir... kenapa mereka masih lagi mngganggu sy? tak cukupkah dengan apa yg telah sy lalui dulu? tak cukupkah segala kesakitan yg telah sy tanggung? kadang2 sy terfikir juga.. senangnya mereka bercakap.. senangnya mereka menghina, mngutuk, mereka-reka cerita yang bukan2 pasal sy.. fitnahkan sy itu ini.. tak tahukah mereka betapa sukarnya sy meniti kehidupan sy..berjalan ibarat meniti kaca-kaca halus di sepanjang perjalanan.. jalan berliku yg gelap.. dengan limpahan airmata yg berkoyan-koyan... agaknya kalau mereka yg berada di tempat sy, mampukah mereka berdiri sekuat dan seteguh sy? masyaallah... bukan riak takbur atau ingin meninggi diri.. tapi keluarga dan kawan-kawan sy tau apa yg sy tanggung.. apa yg sy alami.. apa yg terjadi dalam kehidupan sy... kerana itu, kawan-kawan sy masih berada di sisi sy.. meminjamkan bahu tempat menangis, paruh tempat berpaut... kerana itu saudara mara tidak meninggalkan sy keseorangan.. kerana itu juga "bekas" saudara mara juga masih disisi sy... kalaulah sy perempuan yg tidak baik seperti yg dihebahkan, mungkinkah mereka2 masih disisi sy??

kalaulah difilemkan, mungkin kisah hidup sy lebih tragis dr sinetron indonesia.. mungkin juga lebih sedih dr ombak rindu, atau lebih box office dr lagenda budak setan... tapi smuanya cuma sy novelkan dlm hati.. filemkan di minda.. sy juga membiarkan pengkritik yg tidak tahu apa2 mmbuat rumusan tentang kisah itu.. mmbuat kesimpulan mereka sendiri.. mmbuat pelbagai tohmahan pada sy.. biarkanlah... siapa sy untuk menutup mulut mereka.. pd sy, cukup keluarga sy, keluarga dia dan kawan2 sy tau perkara sebenar.. kerana sy cuma perlukan mereka2 yg disisi sy.. bukan mereka2 yg disisi dia.. biarkanlaahhh... sy tau kalau ade sedekad generasi pon, cerita pasal kejahatan sy akan dihebahkan.. dr satu generasi ke satu generasi.. kadang sy terfikir juga, generasi tahun ke 5 yg takde kene mngena dengan sy walhal langsung tak pernah bertemu muka pon tau cerita dongeng pasal sy.. ntah sumber dari mana pon tak tahu.. sesekali terdetik di minda sy, banyaknya dosa orang yg mula2 membuat fitnah itu, dah sampai 5 generasi pon fitnahnya masih diteruskan.. dah macam sebaran dakwah pulak.. nauzubillah..

sy tak tau ape lagi yg sy nk buat.. lepas satu..satu hal.. cari sy.. sakiti sy.. bercerita pasal sy... fitnahkan sy lagi.. sampai bila yer? sy pon manusia.. sama mcm kamu.. kadang2 cuba kamu letakkan diri kamu di tempat sy.. mampukahhh??

sy bhgia dengan kehidupan sy sekarang.. dr jatuh tersungkur, sy bangun, merangkak, bertatih, berjalan dan kini sy sudah mula mahu berlari.. bukan senang sy membina balik segalanya dengan mengutip serpihan2 hati yg bertaburan itu.. sy bahagia dengan persahabatan ini.. sy gembira dengan persaudaraan itu.. tolonglah... jgn ganggu hati sy lagi..

sy letih dengan semua ni......

Friday, March 23, 2012

*wishlisttttt*

1 ~ galaxy note

2 ~ dsLR 
  
3 ~ sportrim baru TE37

4 ~ recaro seat

5 ~ universal studio singapore trip

6 ~ bandung!!

7 ~ cake mixer n conventional microwave
8 ~ tomsticker design 4 my car!!

9 ~ ....... (dirahsiakan)
10 ~ ............. (dirahsiakan)

grrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!

biarkan dia tahu~

~blessed friDay~
♥ BIAR DIA TAHU, SAYA TAK KISAH ♥
Biar dia SALAH SANGKA... Biar dia SALAH ANGGAP... 
Biar dia SALAH MENDUGA... Biar dia TAHU YANG BURUK... 
Sebelum mengharap yang baik-baik sahaja...

Kalau dia IKHLAS, dia akan sedia MENERIMA KEKURANGAN yang ada, 
dari hanya mengharap yang baik dan sempurna...

Apa guna menghabiskan masa menunjukkan kebaikan.., 
bila dia TIDAK BOLEH MENERIMA KELEMAHAN DAN KEKURANGAN
Biar dia tahu, saya pernah punya MASA LALU..,
namun saya masih punya MASA HADAPAN...
 
Biar dia tahu.., biar dia buat keputusan 
supaya dia tidak rasa TERTIPU, 
supaya dia tidak menyesal kemudian......

wt my hunny bunny swettie cute pie~
anak-anak buah kesayangan sy~

its a date =)

@ murni discovery~ (^__^)

"......there were times, I’m sure you know
When I bit off more than I could chew
But through it all when there was doubt
I ate it up and spit it out
I faced it all and I stood tall
And did it my way....."

"..I've loved, I've laughed and cried
I've had my fill, my share of losing
And now as tears subside..I find it all so amusing
To think I did all that
And may I say not in a shy way
OH NO, OH NO, NOT ME...
I DID IT MY WAY~...."
 
i just repeating the history~

Wednesday, March 21, 2012

goreng pisang ke pisang gorengg??

hoccayy.. letss talk bisnesss...

dalam islam, kita memang di galakkan berniaga.. in fact, Umat Islam memang digalakkan oleh Rasulullah SAW untuk berniaga. 9/10 dari rezeki datangnya dari perniagaan. Tapi itu tak bermakna bahawa kerja makan gaji itu tidak digalakkan... cuma sebilangan besar orang yg kaya raya adalah kerana berniaga.. tak kire la berniaga besar2 atau kecil2an.. yang besar2 tu pon bermula dari kecil2an jugakkan...Yang penting apa yang kita usahakan untuk mendapat rezeki, adalah dari kerja- kerja halal yang kita lakukan. 
takk gitteww??

so, abang sy buat langkah berani dengan berhenti dari kerja makan gaji dan start bisnes kecil2an.. 
paperworkk nya besaaaarr tapi kite test market dulu.. start dr bawah.. start dengan berniaga goreng-goreng.. goreng pisang, keledek, keladi, sukun, cempedak and kepok lekor..

setakat ini bisnes sangat memberangsangkann... bukak stall pukul 2 petang, tutup pukul 6.. 
purata pendapatan bersih dalam RM100 sehari.. itu bersih tauu!! kalo sebulan dah rm3k.. sape nak kasik?? keje cuma 4jam.. takpayah nk perah otak, kene marah ngan boss, pening kejar dateline..
berbaloii derrr!!

so, ini stall kecil2aan abang sy..
lokasi : flora damansara~

ini tokeyy~ my bro n assistant ~ anak buah sy.. 
dia balik skolah petang bru tolong.. tolong sikit2 lepas la blanjer skolah dia..
kire okey la kann??
 hari sy mnyibuk ni mende lain takde stok.. yg ade cume pisang sahaja.. 
2 jenis pisang iaitu pisang abu n pisang nangka.. errr btol ke?
wahahaaha sy bukan kenal pon pisang!! :D

memaandangkan arini sy on leave sebab pi interview tadik, so balik dr interview sy trus lepak kat gerai tolong my bro.. mule2 tolong bungkus2 jer,, mase dia amik anak dia balik dr nursery ramai plak customer.. dah le sy kene tolong goreng skalik.. bancuh tepong ikot sukati jer.. nasib baik menjadik.. wakakaka....
hahhhh!!! sekali 2 bas budak2 kolej balik dari kelas, tak menang tangan sy!!
gadis bertudung merah si penjual goreng pisang...
wiewwww!!!currlasttt ko jahhh!!
mari ..mari..marii..... 
*sambil usha-usha abang emsem balik keje*
bile si nakal ni  balik dr nursery.... dah tak jadi keje dok melayan dia sajer..

hurmmm best gak meniaga ni... tapi sy ni jenis cepat bosan.. keje pon suke tukar2..
tak berannni la sy nk benti keje tuk bisnes plak kan..insyaallah nk cari suami yg bisness minded.. erkk ade ke?? hehehhehe..

intervieww lagik!

lately sy memang banyak dapat offer interview..so yg mane yg sy pekenan tu sy pegi la.. saje cube nasib.. 
ramai yg tanye apsal sy dok sebok2 cari keje lain sedangkan dah ade dlam kompeni besarrr.. jawapannye, sy penat la nk hadap jem hari2.. expenses utk minyak, tol dan parking kereta sy hampir mencecah rm500 sebulan.. so bile dah dikire, tambah tolak bahagi dan darab= tak berbaloi.. so sy memang mncari keje yg dekat2 ngan rumah jer.. lebih best kalo parking free dan tader tol.. =)

dalam mase 2,3 bulan kebelakangan ni, ade 4-5 interview yg sy dah attend.. ade yg dapat, tapi tak masuk akal.. ade yg mintak masuk cepat.. n ade yg sy beria2 nak, tapi takder rezeki.. sekadar mnyebut beberapa tempat, dis month sahaja, sy dah interview kat BERJAYA, CARREFOUR, MASTERSKILL dan beberapa company private yg stabil juga.. sebagai contoh, sy dapat offer MASTERSKILL tapi lokasi di hulu langat..tak logik!!.. sy dapat offer executive di CARREFOUR tapi kene pakai skirt pendek.. errkkk tamau..!! yang BERJAYA ni plak memang sy harap2 sangat tapi takder rezeki la pulopp...

hari ni interbiu di sini... sebuah company plantations kat Phileo Damansara II.. company agak besar sbb ade joint venture dengan Indonesia.. so tatau la ade rezeki ke tak.. kalo dapat sy accept jer sebab memang dekat sangat ngan rumah.. 

 muke org balik intebiu dengan perasaan ilmu penuh didada.. ahahahah!!
wishh me!!   

Tuesday, March 20, 2012

kosong...

Kau melihat diriku...Seperti sesuatu
Yang mencabar dirimu...Akal dan mindamu
Kau mendustaiku...Kau bilang mereka tak tahu
Siapa diriku... Sedangkan kau juga begitu

Segala kata cacian
Yang telah engkau berikan
Membuatku rasa
Kosong...kosong

Setiap detik diperhatikan
Kau cari cara putar belitkan
Kau jadikan diriku
Kosong...kosong

Kini aku bangkit...Membuktikan yang ku tak sakit
Dengan segala perit yang kau berikan
Kini aku pantas berjalan.. Bergerak ke hadapan
Dan akan ku buktikan.. Siapa diriku yang sebenar
i've told u... n i've prove it baby!!

sharing is caring.....

jgn nk dengki2 sangatt..... tabaekkkkk....

Sunday, March 18, 2012

meroyan di ikEa!!

konon2 ari ahad nk lunch kat luar.. malas masak punye pasal... jom makan meatball.. !! aummmm!!
maka bergerak la sy dan si adik, intn zahri ke ikea yg berdekatan,,, anak buah sy si wana pon tak mau ketinggalan.. hikottt...
pose mereng.. *sile abaikan*
   3 stooges ~ kami mmg suke makan.. makan mmg suke kami.. ehh!!
  
ini sy punye.. jgn usikkkk!!!
 
ikea meatball ... anyonee???
chicken choppp??
apple crumble n daim chocolate cake.. kurosss?? lupekan!!
   
jempott makannn sumerrrr....(^___^)
beli makan kene bawak troli tau kat sini.... yg kat atas belah kiri tu gambo org yg tamak.. makan sampai da takbleh nk sumbat,, last2 pandang je kek tu.. :D
 lagi gamboo sewelll~

lepasss semuanyaa kenyangg mentekedarah, kitorang jalan2 pusing ikea.. wana nk survey katil.. sambil2 buang kalori tadi, kitorang berposing gedik.. like alwaysss!!
 
ewwwwww... bidai "calerfool" ni mcm sy laa!!
 
asall boleyyyy!! 
 
owhhhhh empokknyerrr
 
pose gedik si minah senget.. ahahh!!
 
dalam kelambu ikea.. padahal umah sy pon ade kelambu yg same.. apepon takbleyy..
banyak sgt gambo tatau nk letak caption ape.. korang layan je la ekkk!!
 
ini mase dah nk balik... kat sini pon lagi mauu posing2.. pastu sume tak ingat kete parking kat mana. haarokkk!!
 ok da jumpe kete.. jom balik sumerrr!!!
(^____^)

kehilangan... T_T

hanya aku